Vochtigheid in huis is een punt van ernstige zorg. Vochtige omstandigheden zorgen niet alleen voor een ongezonde leefomgeving die onze gezondheid en ons welzijn aantast, maar trekt ook ongedierte aan, beschadigt het binnenhoutwerk en kan roest en beschadiging van de stalen verstevigingen in de constructie van het gebouw veroorzaken. Daarom is het essentieel om passende maatregelen en voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat er water door de plafonds, vloeren of muren van uw huis sijpelt.

Hier is een gids die u kan helpen de verschillende bronnen van vocht te identificeren en u kan vertellen over de verschillende methoden om dergelijke problemen onmiddellijk op te lossen. Wat zijn de verschillende soorten vochtigheid?

Vochtigheid
Vochtigheid kan in drie typen worden ingedeeld:

Binnendringend vocht wordt veroorzaakt door constante waterlekkage of doorsijpeling in de muren en plafonds van de woning.
Opstijgend vocht ontstaat wanneer vocht uit de grond naar boven stijgt door capillaire werking in de wanden door de fundering heen. Merk op dat water stijgt door poreuze bouwmaterialen, zoals metselwerk en voegen.

Condensvocht wordt veroorzaakt door dagelijkse activiteiten thuis, zoals baden, koken, wassen, kleding drogen en gebrek aan ventilatie, waardoor er binnenshuis een vochtige omgeving ontstaat.

Hoe de bron van vocht te identificeren?

Vochtige muren voelen koud aan; het veroorzaakt ook het afbladderen van verf en het opborrelen van behang. Bovendien vormen schimmel en schimmelgroei groengrijze vlekken op de muren. Dergelijke muurvochtigheid wordt veroorzaakt door constante waterlekkage, bijvoorbeeld van het dak, lekkende watertanks of kwel in buitenmuren.

Water kan door constante lekkage uit een tank sijpelen of water dat op het dak of de bovenverdieping door het plafond wordt verzameld, verkleuring van de verf veroorzaken of zichtbare bruine vlekken in het plafond veroorzaken.

Gebieden zoals badkamers, kelders, opslagruimten, zolders of gesloten garages zijn meestal niet goed geventileerd en een bron van condensatie. Een sterke muffe geur in deze gebieden is een duidelijke indicatie van vochtigheid.

Controleer de tegelvoeg in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens op elke vorm van schimmelgroei. De mal laat zien dat de waterdichtheid van de voeg is aangetast en dat er water in de vloer of muren kan sijpelen.

Er kan zwarte schimmel ontstaan ​​rond de kozijnen van houten en PVC-ramen als gevolg van het doorsijpelen van water door openingen tussen het raamkozijn en de muur.

Vochtigheid

Hoe voorkom je dat binnendringend vocht door muren en plafonds komt?

Door defecten en scheuren in de buitenmuren van het gebouw kan water in de binnenmuren sijpelen. Zorg ervoor dat u de scheuren afdicht en de vochtige externe plekken opnieuw pleist. Verf vervolgens de buitenkant met een waterdichte buitenverf.

Als er vochtige plekken op de binnenmuren zijn, herstel deze dan door alle losse pleisters te verwijderen en deze te vervangen door cementmortel die is gemengd met waterdichte verbindingen. Breng een waterdichte coating aan op de pleister voordat u het oppervlak afwerkt met muurverf. In het geval van een groot vochtprobleem, moet de volledige pleister vanaf de bakstenen naar buiten worden gescheurd en waterdicht gemaakt. Identificeer de bron van het vocht en repareer het voordat u overgaat tot vervanging. Voeg de tegelvoegen van badkamer- of keukentegels opnieuw toe als u merkt dat er water uit dergelijke gebieden komt. Maak er een punt van om alle openingen rond raam- en deurkozijnen af ​​te dichten met siliconenkitten.

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *