Luchtbevochtigers voegen vocht toe aan de lucht, wat gunstig kan zijn voor mensen met luchtwegklachten of een droge huid.Er zijn verschillende manieren om luchtbevochtigers thuis of op kantoor te gebruiken, maar er zijn ook enkele risico’s.Lees in dit artikel over de voordelen van luchtbevochtigers, hoe u ze correct gebruikt en welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Droogte en vochtigheid

Door droge lucht kan vocht uit de huid verdampen en kunnen ademhalingssymptomen na verloop van tijd verergeren. Door met een luchtbevochtiger vocht aan de lucht toe te voegen, kunnen deze problemen worden tegengegaan.

Voordelen

Luchtbevochtigers kunnen mensen helpen die last hebben van:

• droge huid
• geïrriteerde ogen
• droogte in de keel of luchtwegen
• allergieën
• vaak hoesten
• bloederige neuzen
• sinushoofdpijn
• gebarsten lippen

Vijf toepassingen van luchtbevochtigers en hun voordelen

Sommige mensen ervaren luchtwegklachten in de zomermaanden, wanneer het warm weer is en de lucht meer allergenen bevat. Airconditioners en ventilatoren kunnen droge lucht door de kamer laten circuleren en airconditioners verwijderen eventueel vocht uit de lucht. Een luchtbevochtiger kan in dit seizoen nuttig zijn.

Mensen hebben echter meer baat bij een luchtbevochtiger in de koude maanden, wanneer koude lucht de longen, neus en lippen uitdroogt. Ook kunnen sommige soorten centrale verwarming de lucht binnenshuis uitdrogen.
Voordelen van een luchtbevochtiger kunnen zijn:

1. Voorkomen van griep

Auteurs van een studie merkten op dat luchtbevochtigers het risico op griep kunnen verminderen. Nadat ze het influenzavirus aan de lucht hadden toegevoegd met een gesimuleerde hoest, ontdekten onderzoekers dat een luchtvochtigheid van meer dan 40 procent virusdeeltjes snel deactiveerde, waardoor ze veel minder waarschijnlijk besmettelijk waren.

2. Een hoest productiever maken

Door droge lucht kan een persoon een droge, onproductieve hoest krijgen. Door vocht aan de lucht toe te voegen, kan er meer vocht in de luchtwegen komen, waardoor hoesten productiever kan worden. Een productieve hoest maakt vastzittend of plakkerig slijm vrij.

3. Snurken verminderen

Het verhogen van de hoeveelheid vocht in de lucht kan ook het snurken verminderen. Als de lucht droog is, is de kans kleiner dat de luchtwegen van een persoon voldoende worden gesmeerd, wat het snurken erger kan maken.
Vochtigheid aan de lucht toevoegen door ’s nachts een luchtbevochtiger te laten werken, kan sommige symptomen helpen verlichten.

4. Houdt de huid en het haar vochtig

Sommige mensen merken dat hun huid, lippen en haar in de winter droog en kwetsbaar worden.
Veel soorten verwarmingseenheden pompen hete, droge lucht door het huis of kantoor, waardoor de huid droog, jeukend of schilferig kan worden. Koude lucht buiten kan de huid ook uitdrogen.
Het gebruik van een luchtbevochtiger om vocht aan de binnenlucht toe te voegen, kan het optreden van een droge, gebarsten huid helpen verminderen.

Voordelen

5. Voordelen voor de woning

Vocht van een luchtbevochtiger kan overal in huis nuttig zijn. Alle vochtminnende kamerplanten kunnen levendiger worden en houten vloeren of meubels kunnen langer meegaan. Vochtigheid kan ook helpen voorkomen dat behang barst en statische elektriciteit opbouwt. Vochtige lucht kan ook warmer aanvoelen dan droge lucht, waardoor iemand in de wintermaanden geld kan besparen op energierekeningen.

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *