Elke dag worden huizen en bedrijven blootgesteld aan waterschade in een of andere vorm. Of het nu gaat om een ​​catastrofale overstroming, lekkage van een gebarsten of lekkende buis, of een fout in de structuur van het gebouw waardoor vocht binnenkomt, er zijn talloze manieren waarop water in een gebouw kan komen.

1: Water heeft de neiging om naar de laagst beschikbare “grond” te lopen
Het is een simpel wetenschappelijk feit dat water het pad van de minste weerstand zal volgen totdat het niet meer kan bewegen. Als laagste punt in een gebouw is de kelder de ultieme bestemming voor water. Hoewel het verzamelen van water in de kelder vaker voorkomt (en meteen duidelijk is) na een grote overstroming, kan water dat lekt uit leidingen tussen muren in de constructie zich ook in de kelder verzamelen.

2: Kelders zijn vaak onderhevig aan ‘uit het oog, uit het hart’
De belangrijkste gebieden voor huizen en kantoorgebouwen worden bezocht door veel van de bewoners van het gebouw, dus duidelijke tekenen van waterschade worden meestal eerder dan later ontdekt.
Kelders in huizen en kantoren zullen echter niet zo vaak dagelijks worden bezocht. Als gevolg hiervan kan het langer duren voordat iemand het probleem ontdekt. Het regelmatig inspecteren van de kelder – vooral na een overstroming, zwaar weer of een gesprongen leiding in het gebouw – is cruciaal om het overtollige vocht snel genoeg op te sporen om permanente schade te voorkomen.

3: Alleen omdat het overstromingswater is teruggelopen, wil dat nog niet zeggen dat de kelder helder is
Als na een grote overstroming het overstromingswater zich terugtrekt, betekent dat niet dat al het overtollige vocht uit de constructie is verdwenen. Vocht kan worden geabsorbeerd door veel verschillende materialen in de kelder, waardoor het een vruchtbare grond biedt voor schimmel om te groeien of voor ongedierte om wekenlang in te nestelen nadat het overstromingswater is ‘verdwenen’. Het testen van het vochtgehalte van verschillende materialen in de kelder is een must na elke grote overstroming.

Vocht testen in een kelder

Er zijn een paar dingen die huiseigenaren en bedrijfseigenaren kunnen doen om te testen op de aanwezigheid van overtollig vocht in een kelder.
Een snelle controle is om een ​​thermo-hygrometer te gebruiken om de relatieve vochtigheid (RH) in de kelder te testen. Verhoogde RV-waarden kunnen een aanwijzing zijn voor materialen die door vocht aangetast zijn en de noodzaak van verder testen.

uw kelder

Vochtmeters zijn een ander handig hulpmiddel om vocht in de kelder te detecteren. Er zijn twee soorten vochtmeters die u kunt gebruiken: pin- en pinloze meters.
• Pinmeters gebruiken het principe van elektrische weerstand om de hoeveelheid vocht in verschillende materialen tussen twee elektroden te meten. Omdat water een geleider is, hoe meer water er aanwezig is, hoe lager de weerstand zal zijn (en vice versa).
• Pinloze meters gebruiken elektromagnetische radiofrequente golven om een ​​gebied te scannen en gebruiken de vervormingen in de golf om de hoeveelheid water in het geteste materiaal te meten.
Pinloze meters zijn populair omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en metingen kunnen uitvoeren over een groter gebied dan pinmeters, waardoor het testproces wordt versneld. Pinloze meters hebben echter een vlak, stevig oppervlak nodig om goed te kunnen werken. Vochtmeters van het pin-type zijn dus vaak nodig voor het testen van zachtere materialen of materialen met gebogen, oneffen oppervlakken.
Sommige mensen gebruiken beide soorten vochtmeters, of speciale 2-in-1-apparaten die de functies van pin- en pinloze meters combineren in één apparaat.

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *