Een natte kelder is meer dan hinderlijk. Als uw kelder een afgewerkte woonruimte bevat, kan elke vorm van vocht vloerbedekking, gipsplaten en lijsten bederven. Zelfs als u een kruipruimte heeft of uw kelder gewoon gebruikt voor opslag, kan een eenvoudig geval van condensatie hardhouten vloeren op het niveau erboven doen vastzitten en schadelijke schimmel voortbrengen.
Als je een drassige kelder hebt, ben je niet de enige. De American Society of Home Inspectors, gevestigd in Des Plaines, IL, schat dat 60 procent van de Amerikaanse huizen natte kelders heeft en 38 procent het risico loopt op schimmel in de kelder.

Wat veroorzaakt een natte kelder?

Het water in de kelder is meestal afkomstig van regen en smeltende sneeuw. Zelfs een kleine storm kan een zondvloed veroorzaken. Een huis met een dak van 1500 vierkante meter, bijvoorbeeld, werpt 1000 liter water af voor elke centimeter vallende regen. In zwaardere gevallen is het probleem stijgend grondwater, dat mogelijk zelfs wordt gevoed door een ondergrondse bron. Zodra het water zich rond uw fundering heeft verzameld, baant het zich een weg naar binnen door scheuren, voegen en poreus materiaal.

Hoeveel kost het om uw kelder waterdicht te maken?

Het inhuren van een professional kan variëren van een paar honderd dollar tot vele duizenden. Maar zelfs als u zich tot uw knieën in het water bevindt, bel dan nog niet uw bankier. U kunt de meeste problemen met een natte kelder zelf oplossen voor aanzienlijk minder dan u een professional zou betalen.
De sleutel is om te bepalen welke van de drie belangrijkste problemen u heeft: condensatie, afvoer of ondergrondse kwel. Leer hoe u een natte kelder kunt repareren met onze onderstaande oplossingen.

de kelder

1. Condensatie

Ook wel zweten genoemd, condensatie verschijnt als waterdruppels, natte plekken of plassen op keldervloeren en muren. Het gebeurt wanneer vochtige, warme lucht koele funderingsmuren of niet-geïsoleerde koudwaterleidingen raakt, tapijten bevochtigt, apparaten roest en de kelder klam maakt. In kruipruimtes bevordert condensatie houtrot en aantasting door insecten, en kan multiplex knikken en delamineren.
Heeft u een condensatieprobleem?
Condensatie is gemakkelijk te verwarren met afstromend of ondergronds water. Om het van de anderen te onderscheiden: plakfolie op vochtige plekken en controleer het na een dag. Als zich vocht vormt op het buitenste folieoppervlak, condenseert water uit de lucht. Als zich vocht vormt op de onderkant van de folie, sijpelt water van buitenaf naar binnen.

Condensatie voorkomen

Begin met de gemakkelijke dingen. Als je een volledige kelder hebt, lucht deze dan uit door ramen te openen en ventilatoren te laten draaien. Overweeg ook om een ​​ontvochtiger te installeren (ongeveer $ 230 voor een zwaar apparaat dat 50 pinten in 24 uur kan verwerken), idealiter op een plek die gemakkelijk kan worden afgetapt. Sommige experts beweren dat het verlagen van de luchtvochtigheid in een kelder meer vocht naar binnen trekt, omdat vocht van nature migreert van hogere luchtvochtigheidsniveaus naar lagere. Maar zoals Chris Carter van Ever-Dry in Fort Wayne, Indiana, uitlegt: “De luchtontvochtiger trekt misschien wel 10 tot 20 procent meer vocht aan, maar kan het gemakkelijk verwerken.” Kort gezegd: een drogere kelder.

Zet tijdens koudere maanden het vuur in de kelder hoger. Isoleer ook alle koudwaterleidingen met schuimisolatie om te voorkomen dat vochtige lucht ermee in contact komt, en zorg ervoor dat de wasdroger naar buiten ventileert zonder kanaallekkage. Droog ten slotte geen kleding aan een lijn in de kelder en bewaar daar geen nat brandhout.

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *